top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıEren Evren

Bir Mimar En Çok Hangi Programları Kullanır?

Güncelleme tarihi: 25 Nis 2020

Merhabalar, bu yazımızda biz mimarların proje yaparken en çok kullandıkları programlardan ve ne amaçla kullanıldıklarından bahsedeceğiz. Endüstriyel ve grafik alanlarında en çok kullanılan yazılım firmaları olan Autodesk ve Adobe'nin programları, mimarlık alanında da en çok kullanılan programlar arasında. bunlar dışında bazen 3 boyutlu görseller oluşturmak için farklı programlar da tercih edilebilmektedir. Sizler için en çok kullanılan programları aşağıda listeledik:



1. AutoCAD



Autodesk firmasının 1980'lerde geliştirdiği vektör tabanlı bir bilgisayar destekli tasarım programıdır. Günümüzde mimarlar tarafından en yaygın olarak kullanır, projelerin 2 boyutlu ve 3 boyutlu çizimlerinin rahatlıkla yapılmasını sağlar. Bu program ile yapılan çizimler çözünürlükten bağımsız(vektör tabanlı) oldukları için çizimlerin boyutları görüntü kalitesi etkilenmeksizin rahatlıkla değiştirilebilir. 3 boyutlu çizimlerde 2 boyutlu da ki kadar kullanışlı olmadığı için pek tercih edilmez. 2 boyutlu çizilen autocad dosyaları(dwg, dxf, fbx...) diğer autodesk programlarına hatasız bir şekilde kolaylıkla aktarılabildikleri için genelde 3 boyutlu tasarım için farklı programlar kullanılmaktadır.



2. 3Ds MAX



3ds Max, Autodesk tarafından 1990 yılında geliştirilen bir 3 boyutlu modelleme, görselleştirme ve animasyon programıdır. 3 boyutlu görselleştirmede en gerçekçi sonuçların alındığı program olan 3ds max, Mimarlık dışında oyun ve film sektörlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Biz genellikle autocad de hazırladığımız 2 boyutlu çizimleri 3 boyutlu hale getirmek için kullanırız. V-ray, Corona, Maxwell gibi bir çok render motoru 3ds max ile uyumlu çalıştığı için bir çok programa göre daha fotorealistik sonuçlar alabilmekteyiz.


Programla ilgili daha detaylı bilgi verdiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.



3. Revit



Revit Autodesk firması tarafından üretilen bir ''Yapı Bilgi Modellemesi''(BIM) yazılımıdır. Buradaki diğer programlar farklı tasarım ve grafik alanlarında kullanılan programlardır ancak revit sadece yapı alanı üzerine oluşturulmuş ve özelleştirilmiş bir programdır. Revit'i anlamak için BIM sistemini bilmek gerekir. Bu program; gerçekte yapılacak olan bir yapıyı statik, mekanik, elektrik dahil bütün teknik hesaplamalarıyla bilgisayar ortamında bir bütün halinde oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Başka bir deyişle binayı önce bilgisayar ortamında dikmek olarak anlatılabilir. Yapıyla ilgili taşıyıcı, malzeme, boyut vb gibi bütün teknik bilgiler revit(BIM) sisteminde mevcuttur. Bu program hem tasarım aşamasında tasarımcılar için hemde uygulama aşamasında uygulamacılar için çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle son yıllarda dünyada çok büyük ilgi görmektedir. Bazı ülkeler, yapı yapılabilmesi için BIM sistemini zorunlu hale getirmiştir bile. Bizim ülkemizde de yapı sektörünün 4-5 yıl içerisinde autocad yerine tamamen BIM sistemine dönmesi beklenmektedir.


Başka bir yazımızda BIM sistemi ile ilgili daha detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında daha fazla bilgi için yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.



4. Sketchup



Sketchup, arayüzü çok sade bir 3 boyutlu modelleme yazılımıdır. Öğrenmesi ve kullanması oldukça basit olduğu için mimarlık alanında genellikle öğrenciyken öğrenilen, hızlıca 3B modeller oluşturulabilen bir programdır. Dezavantajı ise karmaşık ve detaylı sahnelerde 3ds max kadar özgür ve rahat olamamasıdır.



5. Lumion



Lumion mimarların kullandığı, çok basit ve hızlı kullanılabilen bir 3D render alma programıdır. AutoCAD, 3ds Max, Sketchup, Revit gibi programlarda yaptığınız modelleri Lumion'a aktararak çok hızlı bir şekilde fotorealistik görüntüler elde edilebilir. Lumion'da ışık, arka plan, peyzaj ögeleri, kaplamalar, hazır nesneler çok kolay bir şekilde düzenlenebilir. 3Ds Max-Vray ikilisinde ki kadar gerçekçi sonuçlar vermese de kullanım kolaylığı ve hızından dolayı yaygın olarak kullanılan bir programdır.



6. Adobe Photoshop



Photoshop; Adobe'nin 1990 yılında geliştirdiği piksel tabanlı bir görüntü, fotoğraf düzenleme programıdır. Photoshop çok farklı alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Mimarlıkta ki kullanım alanı ise render ve çizimlere yapım sonrası (Post production) düzenlemedir. Yukarıdaki örnekte ki gibi basit bir model veya çizim bile photoshop düzenlemesi sonrasında çok etkileyici bir hale getirilebilir. Bu nedenle mimarların çok fazla kullandığı bir programdır. Bunun dışında mimari pafta, sunum hazırlama amacıyla da kullanılmaktadır.



Listedeki 6 program dışında Rhinoceros 3D, Cinema 4D, Blender, Adobe Illustrator gibi çeşitli programlar da mimarlar tarafından bazen kullanılmaktadır. Bu biraz tercih meselesidir ancak biz listemize en çok kullanılanları ve bize göre en başarılıları koymayı tercih ettik.


Başka bir yazıda görüşme dileğiyle...








273 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page