Merhabalar bu gün ki yazımızda sizlere yapı bilgi modellemesi nedir, ne amaçla kullanılır, avantajları nelerdir gibi konulardan bahsedeceğiz.
Günümüz teknoloji çağında insanların en temel amacı, artık her şeyden daha değerli görülen zamanı en verimli şekilde kullanmak. Bu amaçla bütün teknoloji firmaları bir işi en hızlı ve kolay yoldan yapmanın yarışı içerisinde. Yapı sektöründe de bu yarış son hızda devam etmekte, bu sayede bir çok seçenek ortaya çıkmakta. Mimari projelerin tasarım, uygulama ve kullanım aşamalarının tamamını kapsayan BIM ise bu seçenekler arasında en dikkat çekici olanlarından birisi.
Peki nedir bu BIM ?
BIM (Building Information Modeling: Yapı Bilgi Modellemesi); mimari projelerin tasarımında, inşasında ve sürdürülmesinde görev üstlenenlerin ortak olarak yararlanabileceği 3 boyutlu dijital bir bilgi paylaşım sürecidir. Bu yöntem sayesinde işverenlerden mimarlara, müteahhitlerden mühendislere projede görev alan farklı aşama ve katmanlardaki herkes projenin süreciyle ilgili güncel bilgilere ve detaylara kolayca ulaşabilmektedir.
Neden önemlidir ?
BIM teknolojisi uluslararası inşaat projelerinde bir dünya standardı haline geldi. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Norveç, Finlandiya ve Singapur gibi ülkelerde BIM kullanımını tasarımcı ve yüklenici firmalar için zorunlu hale getirildi. Bunların dışında pek çok ülke hükümetleri de BIM kullanımını destekleyici adımlar atmaktadır.
BIM'in Avantajları Nelerdir ?
- Projede görev alan tüm birimlerin senkronize şekilde çalışmasına ve proje sürecinin bir bütün şeklinde ilerlemesine imkan tanır.
- İşlerin tekrarlanmasını engelleyerek zaman kaybından ve ekstra masraftan kurtarır. Yapı sektörünün farklı alanları için, çizimlerin çoğaltılmasına gerek duymaz.
- Projenin ilerleyen dönemlerinde, uygulamada veya kullanımda oluşabilecek problemleri henüz oluşmadan, daha tasarım aşamasındayken tespit etmeyi sağlar. Bir kirişe geçen elektrik hattı veya kanal sistemleri gibi unsurların algılamasını sağlar. Bunların hepsini modelleyerek sorunu erkenden fark edip sahada oluşmasını önler.
- Tasarım-Uygulama arasındaki iletişim kopukluğu nedeniyle ortaya çıkan projeden apayrı yapıların ortaya çıkmasını engeller maksimum koordinasyon sağlar. Bu sayede projenin daha kısa sürede tamamlanmasına da yardımcı olur.
- Projenin tüm detaylarını mimari modelleme ve mimari görselleştirme yoluyla görünür kılarak tüm birimlerin motivasyonunu, verimliliğini ve üretkenliğini arttırır.
Nasıl kullanılır?
BIM sistemiyle çalışabilmek için geliştirilen programlar vardır. Bunlardan en yaygın olanları Autodesk REVIT ve ARCHICAD dir. Bu programlar tamamen bu amaçla programlandıkları için autocad de 2d çizimleri yapıp bir 3 boyutlu programda modelleme yolundan çok daha hızlı, 3 boyutlu modellemeler oluşturulabilir. Bu programlarda örneğin duvarı, çizgi olarak değil bir duvar olarak çizersiniz ve 2. boyutta çizdiğiniz bir çizimi 3 boyutlu olarak anında görebilirsiniz. Çizdiğiniz bir duvara malzeme türü, rengi, sıva türü, boya ve yalıtım malzemeleri, kalınlıkları gibi uygulamada kullanılacak pek çok bilgi girebilirsiniz. duvar gibi diğer elemanlar da(döşeme, kolon, merdiven, pencere vs.) tamamen özelleştirilmiş ve kolay bir şekilde yerleştirilebilir durumda. Bu sayede çok hızlı bir şekilde 3 boyutlu modeller oluşturulabilir.
Bu yazımızda BIM süreciyle ilgili bilgiler verdik. okuduğunuz için teşekkür ederiz, başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle..
Comments